Özel Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Op.Dr.Baki AYDOĞAN “Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi)” hakkında bilgilendiriyor.
SAFRA KESESİ NEDİR?
Safra kesesi, karnımızın üst kısmında bulunan, karaciğerin altında yerleşik küçük bir organdır.
SAFRA KESESİ NE İŞE YARAR?
Safra kesesi, yiyeceklerin bağırsaklarda parçalamasına yardımcı olan ve aslında karaciğerde üretilen ve safra adı verilen bir sıvıyı depolar. İhtiyaç olduğunda bağırsaklara bu depolanan safrayı salar.
SAFRA TAŞLARI NASIL OLUŞUR?
Safra kesesinde bekleyen safra bazen safra taşı adı verilen küçük, sert tortulara dönüşebilir. Bu yaygın bir durumdur. Safra kesesi taşlarınız sağlık sorunlarına neden oluyorsa, ameliyatla alınması gerekir. Geçmişte, safra kesesini çıkarmak için karında büyük bir kesi yapılırdı. Buna açık cerrahi denir. Günümüzde bu ameliyat, küçük aletlerle ve sadece birkaç küçük kesi ile yapılabilmektedir. Buna laparoskopik cerrahi denir.
SAFRA TAŞLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı sık karşılaşılan belirtilerdir. Taşlar safra kesesi iltihabına sebep olmuşsa ateş, bulantı ve kusma da olabilir. Eğer safra kesesindeki taşlar safra kanalına düşmüşse gözlerde ve ciltte sarılık da karşılaşılan belirtilerdendir.
SAFRA TAŞLARI TANISI NASIL KONUR?
Ultrason adı verilen bir cihazla tanı konur. Ses dalgalarını kullanarak vücudun içini gösteren bir cihazdır. İşlem sırasında uyanıksınızdır ve canınız acımaz.
LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ NASIL YAPILIR?
Laparoskopik kolesistektomi için genel anestezi alacaksınız. Bu, ameliyat sırasında uyuduğunuz anlamına gelir. Uyuduğunuzda, cerrah göbek deliğinizin yakınında bir kesi yapar ve port adı verilen küçük bir cihaz yerleştirir. Port, cerrahınızın karnı gazla doldurmak için kullanabileceği birbuçuk cm’lik açıklık oluşturur. Sonra küçük bir kamera yerleştirilir. Kamera, ameliyatı ameliyathanedeki bir ekranda gösterir. Daha sonra, uzun, dar aletleri yerleştirmek için iki adet birer cm’lik kesiler ile portlar yerleştirilir. Son olarak, safra kesesi bağlantılarından nazikçe kesilir ve kesilerden birinden karın dışına çıkarılır. Kesi yerleri estetik olarak kapatılır. Ameliyat yaklaşık yirmi ya da otuz dakika sürer.
AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Genellikle ameliyat akşamı ağızdan beslenmeye başlanır. Bir sonraki gün hasta taburcu edilir. İki gün sonra duş alınabilir, on gün sonra da dikişleri alınır. Safra kesesi alındığı için herhangi bir diyet kısıtlaması olmaz. Kapalı ameliyat olduğu için yani karında büyük bir kesi olmadığından birkaç günlük istirahatten sonra günlük işlerine dönebilir.
SAFRA AMELİYATI OLUNMAZSA NE GİBİ SAKINCALAR OLUR?
Safra kesesindeki taşlar kese iltihabına sebep olabilir. Safra kanalına düşüp sarılık, karaciğer hasarı ve pankreatit yapabilir. Uzun yıllar içinde safra taşları safra kesesi kanserine de sebep olabilmektedir.