Özel İzmiryolu Sevgi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op.Dr. Ozan Turhal “Kalça Protezi” hakkında açıklamada bulundu.
Ne zaman kalça protezi ameliyatı olmalıyım?
Kalça protezi, hasarlı bir kalça ekleminin yapay bir protezle değiştirildiği yaygın bir ameliyat türüdür. Yaşlı hastalarda (75 yaş üstü) kırıklara bağlı genellikle parsiyel protezler(yarım) tercih edilirken kireçlemelere bağlı veya daha genç bireylerde total kalça protezı(tam) tercih edilmektedir.
Modern bir yapay kalça eklemi en az 15- 20 yıl dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Total kalça protezi ameliyatının en sık sebebi kalça kireçlemesıdir. Kalça eklemi hasarına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Romatoid artrit
- Kalça kırığına bağlı sekel
- Septik artrit
- Ankilozan spondilit
- Olağandışı kemik büyümesine neden olan bozukluklar (kemik displazileri)
- Doğuştan kalça çıkığına bağlı dejenerasyonlar
- Avsküler nekroz(kıkırdak erimesi)
- Tümörler
Bu hastalıkların yanında hastada günlük yaşamını etkileyen, yaşam stili değişikliklerine (kilo vermek, fizik tedavi) rağmen sürekli ağrı kesici kulanmasını gerektiren ağrıları bulunuyorsa total kalça protezi yapılması gereklidir.
Kalça protezi, genel bir anestezi altında veya bir epidural anestezi(belden uyuşturulma) altında gerçekleştirilebilir. Cerrah kalça içine bir kesi yapar, hasarlı kalça eklemini çıkarır ve yerine metal alaşımdan veya bazı durumlarda seramikten yapılmış yapay bir eklemle değiştirir. Yeni tasarım protezler mr ile uyumlu olup başka bir hastalık sebebiyle mr çekilmesi gerektiği durumlarda herhangi bir kısıtlamaya ihtiyaç duyulmaz.
- Ameliyat genellikle yaklaşık 60-90 dakika sürer. Ameliyat sonrası ilk gün hemen yürütülmeye başlanır. Bununla birlikte, herkes farklı şekilde iyileşir ve doktorunuza veya fizyoterapistinize normal aktivitelere ne zaman döneceğiniz konusunda konuşmak en iyisidir.
- Ameliyat sonrası enfeksiyon, protezde gevşeme, protez etrafından kırılma gibi komlikasyonları mevcut olsada ameliyat öncesı iyi bir planlama yapılması bu riskleri minumum seviyelere indirmektedir.
- Kalça protezi gereken durumlarda tedaviye geç kalınması durumunda yürüyüş bozukluğuna bağlı omurga eğrilikleri meydana gelmektedir.
- Implantların kalitesine ve doku uyumuna bağlı olarak hastalarda ağrı ve fonksiyenel olarak yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.