No Touch (PRK) genelde korneası ince, göz tansiyonu veya renita dekolmanı problemi yaşamış hastalarda tercih sebebidir. Bu teknikte 1. aşamasında önce korneanın en üsttünde yer alan epitel tabakası uzun süreli (yaklaşık 30 sn) uygulanan lazer ışınları ile yok edilir. Böylelikle kusurlarının düzeltileceği stromea tabakasına ulaşılır. 2. Aşamada ise göz kusurunuzun düzeltilebilmesi için stromea tabakasına lazer ışınları uygulanmaktadır. Böylelikle göz kusurlarınız düzeltilmiş olacaktır. No Touch yeni bir ameliyat türü değildir. Bu teknik Lazer göz ameliyatı 20 yıldan fazla süredir uygulanan PRK yönteminin bir üst versiyonudur.
Neden No-Touch deniliyor?
Türkiyede son yıllarda “No Touch” ismi ile lazer göz ameliyatı tanıtımları yapılmaktadır. Özellikle belirtmek isterizki “No Touch” kelimesi tıp literatüründe kullanılmamaktadır. Bu kelime bir takma isimdir. “No Touch” İngilizce kelimesinin Türkçe karşılığı “dokunmadan” anlamına gelmektedir. Bu bir kelime oyunudur çünkü göze dokunmada bir göz ameliyatı tıbben mümkün değildir. Doktorunuz ameliyat sırasında mutlaka cerrahi aletler ile gözünüze dokunmak zorundadır. Ameliyat esnasında doktorunuzun dokunması tıbben olumsuz bir durum yaratmaz. Bilakis lazer ameliyatı esnasında uygulanan prosedürlerin eksiksiz yapılmasını sağlamaktadır.
Excimer lazer nedir?
Miyop ve hipermetrop tedavisinde kullanılan ve refraktif cerrahide bütün dünyada uygulanan en yaygın yöntem excimer lazerdir. Excimer lazer tedavisi, lazer destekli kırılma kusuru düzeltilmesini içerir ve bu PRK veya Notouch Laser olarak adlandırılmaktadır. Excimer lazer ameliyatları 1980’li senelerden beri güvenle uygulanmaktadır. Yöntemde göz yapısı dikkate alınarak doğru lazer teknolojisi uygulanmaktadır. Eğer doğru planlama ile tedavi uygulanırsa göz numaraları yeniden ilerlemez. Göz yapısı ve durumuna göre de eğer geri dönecek bir numara varsa göz hekimi bu yöntemi önermez. Excimer lazer 18 ile 40 yaş arasında kronik bir göz hastalığı olmayan 6-7 dereceye kadar miyop sorunu olanlarda uygulanabilmektedir. Excimer lazer 10-15 dakika kadar sürmektedir.
No-touch” lazer terimi, excimer lazerle yapılan göz tedavisi prosedürlerinde flap oluşturma aşamasında temasın minimize edildiği veya tamamen önlenmeye çalışıldığı anlamına gelir.
“No-touch” lazer yaklaşımında, flap oluşturma aşamasında doktora veya cihaza dokunma miktarı minimize edilmeye çalışılır. Bunun için özel bir alet veya teknikler kullanılmaktadır. Flap oluşturma işlemi genellikle mekanik bir mikrokeratom veya femtosecond lazer kullanılarak gerçekleştirilir. No-touch lazer yaklaşımı, kornea yüzeyindeki epitelyumun daha az etkilenmesini ve daha hızlı bir iyileşme sürecini hedeflemektedir.
PRK (Photorefractive Keratectomy): PRK, gözün kornea yüzeyinin düzeltilmesi için excimer lazerin kullanıldığı bir göz cerrahisi prosedürüdür. PRK işlemi, miyopi (nearsightedlik) ve hipermetropi (farsightedlik) gibi refraktif hataların düzeltilmesinde etkilidir.
PRK işlemi, LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) gibi bir flap oluşturmadan gerçekleştirilir. İşlem sırasında, korneanın üst tabakası olan epitelyum tamamen veya kısmen çıkarılır. Epitelyum çıkarıldıktan sonra, excimer lazer korneanın alt tabakasını yeniden şekillendirmek için kullanılır. Yeniden şekillendirme, ışığın doğru şekilde kırılmasını sağlayarak görme bozukluklarının düzeltilmesini hedefler. İşlem sonunda, epitelyum doğal olarak yeniden büyür.
PRK, özellikle kornea kalınlığı veya diğer faktörler nedeniyle LASIK için uygun olmayan hastalarda tercih edilen bir seçenektir. PRK işlemi, daha ince korneaya sahip hastalarda da kullanılabilir. İyileşme süreci, LASIK’e kıyasla daha uzun olabilir ve bazen birkaç gün veya hafta sürebilir. İşlem sonrası, özel kontakt lensler ve göz damlaları kullanılabilir ve doktorun talimatlarına uyulması önemlidir.
Excimer Lazer ile yapılan lazer göz ameliyatları
Gözleri yapısı uygun, Miyop (Uzak), Hipermetrop (Uzak), Presbiyopi (Yakın) problemi olan hastaların göz kusurlarının giderilmesine yönelik yapılmaktadır. Bu tedaviler halk dilinde Göz Çizdirme olarak da anılmaktadır. Özellikle bu görme kusurları, hastaların günlük yaşamını zorlaştıran ve yaşam kalitelerini oldukça düşürebilen sağlık problemlerindendir. Ayrıca bu görme sıkıntıları bireylerin yaşam kalitelerini yukarıya taşımak için kontakt lens veya gözlük kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Sonuç olarak hastaların yaşam konforunu oldukça düşürmektedir. Bilhassa bu zorunluluklar bir çok kişinin günlük yaşamlarında rahatsızlık veren istenmeyen durumlar oluşturmaktadır.
Özellikle 18 ila 60 yaş arasında gözü uygun olan hastaların Lazer yöntemleri ile göz kusurlarından kurtulması mümkündür. Yaşam kalitelerini maksimumda arttırmak isteyen hastalar için Göz Çizdirme ameliyatları dünyada en çok uygulanan tedavidir. Bu yaklaşık 10-15 dakika süren hasta için oldukça kolay olan operasyon hakkında bilgi almak için bizimle 7/24 temasa geçebilirsiniz. Özellikle merkezlerimize gelerek herhangi bir ücret ödemeden detaylı göz tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz. Böylelikle lazer göz çizdirme ameliyatına uygun olup olmadığınızı uzmanlarımızdan hızlıca öğrenmeniz mümkündür.
Lazer Göz Ameliyatları kimler için uygun değildir?
- Bazı hastalıklara sahip olan hastalar için lazer göz ameliyatları önerilmez ve gözlük veya lens kullanması tavsiye edilir.
- Excimer Lazer göz ameliyatı olmak için aktif bir göz enfeksiyonunuz olmaması gerekir.
- Excimer Lazer göz tedavileri gebeler ve emziren anneler için uygun değildir. Lazer göz ameliyatı için gebelik ve emzirme sürecinin bitmesi beklenmelidir.
- Korneası limitler altında ince olan hastalara uygulanmaz.
- Katarakt hastalarına Lazer Ameliyatı bir fayda sağlamayacağı için uygun değildir.
- Herpes (göz uçuğu) geçirmemiş olanız gerekir.
- Ağır Şeker hastalığı sendromlarını yaşayan ve şekeri kontrol altında olmayan hastalara lazer göz ameliyatı uygulanmaz.
- Bazı romatizmal hastalıkları olanlar ve kuru göz sendromu olanlar lazer göz tedavisi için uygun aday değillerdir.
- Göz kuruluğu olan hastaların lazer göz ameliyatı olmadan önce göz kuruluğu tedavisi olması gerekir.
- Genetik kornea hastalıklarına sahip olanlar lazer göz ameliyatına uygun değildir.
- Kalıcı Retina hastalıkları olduğu için göremeyen hastalara Lazer Ameliyatı bir fayda sağlamayacağı için uygun değildir.
Lazer göz ameliyatları göz tembelliğini ortadan kaldırmaz. Fakat tembel olan gözün gözlük veya kontak lens e kıyasla görme kabiliyetini iyi yönde arttırabildiği için günlük hayatında gözlük kullanamayan göz tembelliği olan hastalar için çözüm olmaktadır.
No-Touch ameliyatları hangi göz kırma kusurlarını düzeltebilmektedir?
MİYOP & ASTİGMAT
Neticede Miyop uzak göz kusuru olan hastaların kornea yapısı olması gerekenden daha dik ve kavislidir. Sonuçta ışığı retinanın hemen önünde odaklanmasına ve bulanık bir görüntü oluşmasına neden olmaktadır.
PRESBİYOPİ
Presbiyopi kelimesi yaşlanan göz demektir. Herkesin yakın görme ve okuma kabiliyeti 40 veya 45 yaşından sonra yaşlandıkça kötüleşir. Bu yüzden yakını görebilmek için gözlüğüne ihtiyaç duyulur. Göz yapısı uygun hastalarda yakın görme kusurunuzu düzeltmek için Presbiyopi Akıllı Lazer tedavisi uygulanmaktadır. Özetle göz yapısı uygun olan hastalar için No Touch Lazer uygulamaları ile Miyop, Hipermetropi (göze bağlı) ve Presbiyopi kusurlarınızın düzeltilmesi mümkündür.
Excimer lazerle yapılan göz tedavisi prosedürleri, iyi bir ön değerlendirme ve göz sağlığı uzmanının doğru bir şekilde belirlemesi gereken bir dizi faktöre dayanır. Her hasta için uygun olan yöntem, gözün durumu, refraktif hataların türü ve derecesi gibi birçok faktöre bağlıdır.
Randevu ve detaylı bilgi için 0(530) 667 72 09 Whatsapp Destek Hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Yayınlanma tarihi: 5 Haziran 2023