Özel Sevgi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof.Dr.Mustafa SAÇAR Lenfödem hastalığı hakkında bilgilendiriyor.
“Lenfödem, tedavisi mümkün bir hastalıktır”
Vücudumuzu bir ağ gibi saran lenf sistemi, kılcal lenf kanalları (veya damarları) ve lenf düğümlerinden meydana gelir. Doğumsal veya sonradan oluşan bazı problemler (koltukaltı, meme veya kasık bölgelerini içeren çeşitli ameliyatlardan sonra, yumuşak doku enfeksiyonlarından sonra veya travma sonrası gibi) lenf kanalları veya lenf düğümlerinde geçici veya kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu nedenle “damar tıkanması” şeklinde ele alınması gereken Lenfödem hastalığının tedavisi, farklı bileşenleri içeren bir “tedavi program” şeklinde düzenlenmelidir. Bununla birlikte cerrahi yöntemler de mevcuttur. Ancak başarı oranı ve hastaların ameliyat konusundaki soru işaretleri nedeniyle lenfödem tedavisini basamaklı şekilde uygulamak daha uygundur.
Lenfödem tedavisine yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle başlamak gerekir. Bacaklarda ve kollarda meydana gelen lenfödem durumunda dikkat edilmesi gereken temel noktalar şöyle sıralanabilir
1. Cilt ve tırnak bakımı
2. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi
3. Enfeksiyonlardan korunma
4. Nefes egzersizleri
5. Drenaj masajı uygulaması
6. Lenfödem bandaj uygulamaları
7. Lenfödem egzersizleri Kineziyoloji bant uygulaması
8. Cerrahi uygulamalar
Hastanemizde, kalp ve damar cerrahisi bölümünde hastaların klinik durumlarına ve hastalık şiddetine göre ayaktan veya yatırılarak lenfödem tedavisi bir paket program şeklinde uygulanmaktadır. Bu program içerisinde lenfödem masajı, lenfödem egzersizleri, bandajlama işlemleri ve lenfödem diyeti uygulanmakta, hastaya yatış esnasında gerekli eğitimler verilmektedir.