Özel Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op.Dr.Nizamettin Cengiz işitme kaybının sebepleri ve belirtileri hakkında bilgilendiriyor.
İşitme Kaybı Sebepleri ve Belirtileri
İşitme kaybı normalde sağlıklı bir insanın duyulabildiği bazı seslere karşı işitme hassasiyetinin azalması olarak tanımlanır. Başka bir açıdan ise işitme kaybı kulaktaki yapısal bozulmaların insan beyninin sesleri farketme ve birbirinden ayırt etme kabiliyetinin azaltması olarak da açıklanabilir.
Bir kişinin sahip olduğu işitme kaybı, işitme kaybın kulak ve beyin arasında meydana geldiği yer, kaybı gerçekleşen frekans aralıkları ve kayıp seviyesi belirtilerek ifade edilir.
İşitme Kaybı Tipleri
İşitme kaybının İletken İşitme Kaybı, Sinirsel İşitme Kaybı olmak üzere her işitme kaybı tipinin farklı belirtileri ve olası sebepleri vardır.
İletken İşitme Kaybı
İletken işitme kaybı ses dalgalarının kulak kepçesinden iç kulağa uygun bir biçimde iletilememesinden kaynaklanır. Bu tip işitme kaybına sebep olabilecek problem dış veya orta kulakta meydana gelebilir. İletken işitme kaybı genellikle tam sağırlığa değil ses şiddetinin değişken miktarlarda azalmasına sebep olur.
İletken işitme kaybı doğuştan veya sonradan meydana gelebilir. Genellikle ilaç ve/veya ameliyat ile tedaviyi gerektirir.
İletken işitme kaybı sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
-Kulak kiri tıkanıklığı
-Kulak kanalındaki yabancı cisimler
-Orta kulak boşluğunda sıvı birikimi
-Orta kulak kemiklerinde patolojik (yapısal) bozulma
-Dış kulak enfeksiyonu
-Orta kulak enfeksiyonu
-Kolesteatom (kanserojen olmayan deri hücresi büyümesi)
-İyi huylu tümörler (örn. akustik nörinom)
-Otoskleroz (orta kulaktaki kemik dokularında aşırı büyüme)
-Kulak zarı deliği
-Östaki borusu disfonksiyonu
-Alerjiler
Sinirsel İşitme Kaybı
Sinirsel işitme kaybı iç kulakta veya iç kulak ile beyin arasında iletim görevi gören işitsel sinirlerde meydana gelir. Sinirsel işitme kayıplarının tedavisi iletken işitme kayıplarına kıyasla daha zordur. Genellikle sinirsel işitme kaybına sebep olan hastalık tedavi edilerek işitme kaybı giderilmeye çalışılır.
Sinirsel işitme kaybı sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
-85 dB’den yüksek gürültülü sese çok maruz kalmak
-Ototoksik ilaçlar (örn. antibiyotikler, iktidarsızlık ilaçları, bazı ilaçların loop diüretikleri ile kombinasyonları)
-Baş travması
-Doğuştan gelen iç kulak bağışıklığı eksikliği
-Meniere hastalığı
-İyi huylu tümörler (örn. akustik nörom)
-Viral veya bakyeriyel bulaşıcı hastalıklar (kızamık, kabakulak, menenjit, kızamıkçık, uçuk vb.)
-Genetik miras
-Genetik sendromlar (Usher sendromu, Down sendromu, Waardenburg Sendromu)
-Şeker hastalığı
-Yüksek kan basıncı
-Kalp damar hastalıkları
-Böbrek hastalığı
İşitme Kaybı Belirtileri
İşitme kaybı belirtilerinin kademeli olarak artış gösterdiği durumlarda belirtileri fark etmek oldukça zordur. Çoğu zaman çevremizdeki kişiler işitmemiz ile ilgili bir sorun olduğunu bizden daha önce fark eder. Kendimiz ve çevremizdekilerin sağlığı açısından işitme kaybı belirtilerinin farkında olmak erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir.
Tinnitus (Kulak Çınlaması)
Genellikle “kulak çınlaması” olarak da ifade edilen tinnitus rahatsızlığı da işitme kaybınin güçlü bir belirtisidir. Yapılan araştırmalar tinnitusun ortaya çıkmasının en büyük sebebinin işitme kaybı olduğunu göstermiştir. Ancak işitme kaybının görülmediği durumlarda çeşitli başka sebeplerden dolayı tinnitus kulak çınlaması meydana gelebilir.