7-13 Mart Dünya Glokom Haftası’nda Özel İzmiryolu Sevgi Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Op.Dr.Ahmet Eroğlu farkındalık oluşturma adına göz tansiyonu hakkında bilgilendiriyor.

Göz tansiyonu, optik sinirinize zarar verebilecek bir göz hastalığıdır. Optik sinir beyninize gözlerinizden görsel bilgi sağlar.

Göz tansiyonu genellikle, gözünüzdeki anormal derecede yüksek tansiyonun sonucudur. Zamanla, artan tansiyon görme sinir dokunuzu aşındırabilir, bu da görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabilir.

Göz tansiyonunun belirtileri nelerdir?

 

En sık görülen göz tansiyonu tipi primer açık açılı göz tansiyonudur. Kademeli görme kaybı dışında herhangi bir belirti veya semptomu yoktur. Bu nedenle, yıllık kapsamlı göz muayenelerine gitmeniz önemlidir; böylece göz hekiminiz görüşünüzdeki değişiklikleri izleyebilir.

Dar açılı Göz tansiyonu olarak da bilinen akut açı kapanması göz tansiyonu tıbbi bir acil durumdur. Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız acilen göz hekimi görmelidir;

-şiddetli göz ağrısı
-mide bulantısı
-kusma
-gözde kızarıklık
-Ani görme bozuklukları
-ışıkların etrafında renkli halkalar görmek
-ani bulanık görme

Göz tansiyonu (glokom) kişi farkında olmadan ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Glokom hastalığında göz içi basıncınız yüksek veya normal olabilir. Detaylı göz muayenesi ve tetkiklerden sonra tanı konulduğunda tedavide gecikilmemelidir. Tedavisiz geçen her gün görme alanınızda farkında olamayacağınız geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olabilir. Tedavide ilaç , lazer ve cerrahi seçenekleri mevcuttur. İlaç (damla) ile birçok hastanın göz içi basıncı kontrol altına alınabilmektedir ve zamanında kontrollerinizi yaptırmanız hastalığın verdiği hasarın en aza indirilmesinde son derece önemlidir. İlacınız istenen düzeyde göz içi basıncını düşürücü etki gösteriyorsa ömür boyu kullanılmalıdır.