Epilepsi nöbeti (yada krizi), beyin normal aktivitesinin, sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulması ile oluşan klinik bir durumdur. Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kendini epileptik nöbetler ile göstermektedir. Epileptik nöbet gerçekleştiğinde hastada gelip geçici bilinç kaybı veya farklı özelliklerde belirtiler olmaktadır. Kişinin tek bir nöbet geçirmesi, epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez.
Epilepsi oldukça yaygın bir hastalıktır. Toplumda görülmeme sıklığı, ülkemizde ve dünyada olduğu gibi % 0,5 ile %1 arasındadır. Cinsiyetler arasında epilepsi hastalığının görülme oranında herhangi bir farklılık yoktur.
Epilepsi belli bir yaş grubunda değil herhangi bir yaş ve zamanda ortaya çıkabilmektedir; ancak ilk 16 yaşa kadar ve 65 yaşından sonra görülme sıklığı artmaktadır. Çocuklarda 16 yaşa kadar en sık görülen nörolojik hastalık epilepsidir.
Epilepsi nöbetleri her zaman bayılma ve kasılma atakları ile seyretmeyebilir. Kollarda ya da bacaklarda sıçramalar, göz dalmaları, davranış bozuklukları, kötü kokular duyma,göz ve ağız köşesinde çekilmeler,ağız şapırdatma,ardısıra bazı anlamsız hareketlerin tekrarlanması,uyuşma atakları vs gibi belirtiler farklı epilepsi tipleri ile uyumlu olabilir.Bu nedenle dikkatli bir gözlem ile birlikte saydığımız belirtilerden herhangi biri söz konusu olduğunda Nöroloji hekimine danışılması teşhisi kolaylaştırabilir.