Sevgi Hastaneleri Sağlıklı Beslenme ve Diyet uzmanı Dyt.Melike Gülenç Covid-19 salgını döneminde yaşam kalitesini arrtırmak için bilgi paylaşımında bulundu.

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) tanımına göre sağlık sadece hastalıklardan korunma değil aynı zamanda fiziki, ruhi ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlanır.

İnsanların yaşam şartlarının değişmesine sebep olan COVID-19 pandemisi dünya genelinde sağlık, eğitim, sanayi, ulaşım, turizm ve spor gibi birçok alanda ekonomik, sosyal ve ticari alanda birçok sektör üzerinde olumsuz etki meydana gelmiştir. Karantina ve hareketsiz yaşam tarzı bireylerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştur.

Yaşam kalitesi, insanların düzenli bir şekilde gelişme ve değişme göstermesi ile ilişkilidir. Yaşam kalitesi sosyal, ekonomik, kültürel değerlerden etkilenmesi nedeniyle zaman zaman tanımlanması güçtür.

Peki salgın süresince yaşam kalitemizi nasıl arttırabiliriz?

Covid-19’dan korunma ve tedavide beslenmenin oldukça önemli olduğunu her zaman vurgulanmaktadır.Bu yüzden beslenmemiz ve bunun yanında dikkat etmemiz gerekenleri öneriler halinde sizler için hazırladım.

-Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin.

-Bağırsak florası bağışıklık sistem için çok önemlidir. Bağırsak mikrofloranızı beslemek için yüksek diyet lifi içeriğine sahip gıdaları daha çeşitli şekilde tüketmeniz önemlidir. Daha fazla bitkisel kaynak içeren sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller gibi yiyeceklerin tüketimi bağırsak florası açısından daha iyidir. Bağırsak florası lif, bakliyat ve fermente yiyecekleri sever. Kefir, yoğurt, turşu fermente yiyecekler arasında yer almaktadır.

-Özellikle antioksidan olan E vitamini, C vitamini ve beta karotenin günlük beslenmede yer alması önemlidir. Beta karoten sarı, turuncu meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunurken, C vitamini kaynakları kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, limon, diğer meyve ve sebzelerdir. E vitamininin başlıca besin kaynakları ise, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem..), ıspanak ,tere gibi yeşilliklerdir.

-Her gün ortalama 2 litre su tüketin.

-Trans yağ asitleri içeren besinlerden, şekerli içeceklerdenve yüksek tuz ve şeker içeren hazır besinlerden kaçının

-Rafine hazır gıdalardan, hamur tatlılarından, hamur işlerinden uzak durun.

-Daha az tuz ve şeker tüketin. Bu

-Düzenli yapılan spor ile güçlenen bedenin hem enerjisi artar hem hastalıklara karşı çok daha dirençli hale gelir. Spor yaparken kendinize haftalık hedefler koyarak ilerleyin.

-Ev içinde yapılacak egzersizlerle fiziksel aktivite düzeyinizi arttırın.

-Uyku düzeninize dikkat edin.Stres durumunda kaliteli uyku uyuyamıyorsanız melisa, papatya, rezene çaylarından destek almaya çalışın.